joi, 29 octombrie 2020

Am depus jurământul.

 

Credit Foto: Nicolaie Tacu

Adică am jurat să fac cu bună credință tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor Municipiului Brașov.
Dar înainte de jurământ, puțin context:

După ce am aflat că am fost ales consilier și ne-a trecut oboseala și mirarea, ne-am pus evident, întrebarea: what now?

- Citiți codul administrativ!

... ne-au zis si juristii si primarul.


Dupa ce l-am primit în format kindle, l-am ras într-o seară.

M-am speriat de cele 300 de pagini, dar am sărit repede la capitolul Consiliului Local și după ce am adormit, înainte de final, de-abia așteptam să reiau lectura, aflând la reluare că adormisem la penultima pagină.

Pe scurt, Codul asta administrativ e legea care zice cum anume funcționează fiecare entitate administrativă, Parlament, CJ, CL, poate si guvernul, nu știu exact. E chiar fain de parcurs.


In entuziasmul meu de copil necredincios in cele prezentate subiectiv la ora de religie, m-am speriat cand am vazut urmatorul articol: 117.(1) Consilierii locali aleși al căror mandat a fost validat depun următorul jurământ în limba română: Jur să respect Constituția și legile țării și să fac, cu bună-credință, tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei/orașului/municipiului/județului. . . Așa să îmi ajute Dumnezeu!

M-am speriat, efectiv.
Am intrat direct în filmul începutului de mandat fix cu o minciuna. Așa să-mi ajute Dumnezeu?!??!
Really?

De ce ***** mă-sii nu l-a ajutat Dumnezeul ăsta pe Dragnea, pe Ciordache, pe Năstase mai devreme?
Ca să nu zic de Iliescu!

Sau de ce ne-a scăpat de ei după atâta amar de vreme?

Căile Domnului sunt misterioase, stiu.

E mai simplu decât să spui că DNA-ul e picky și că are super multe obstacole.

Revenind.
După furia aia am recitit tot articolul, care continuă cu: Formula religioasă de încheiere va respecta libertatea convingerilor religioase, jurământul putând fi depus și fără formula religioasă. Jurământul se imprimă pe un formular special și se semnează, în două exemplare, de fiecare ales local.

Mnoh, m-am calmat pe de-o parte și m-am panicat pe partea cu... fuck, o să ies în evidență dacă n-o sa-l zic. Dar nu pot să-l zic, wtf do I do?!

Eh bine, cu consilierii ne vedem pe zoom de două ori pe săptămână. Și unul dintre ei a zis că vrea să transmită la secretariatul primăriei, să nu-i printeze formula religioasă pe jurământ și a întrebat cine mai vrea.
Hop, jumătate dintre consilierii USR Plus nu vor folosi formula religioasă. 

Trecem peste faptul că după primul telefon la secretariat am primit răspunsul că ”Nu se poate, așa e tipizat”. Am rezolvat-o până la urmă.

Emoția tot rămânea.

Urma să fiu primul dintre consilierii despre care știam că vor înfăptui jurământul laic, deci aveam emoții.

Eh bine, când am ajuns acolo, m-am emoționat și mai tare, pentru că nu voiam nici să pun mâna pe Biblie, iar asta poate fi interpretată adesea greșit.
Norocul popularității mele este acela că peste biblie era așezată o umilă cărticică numită Constituția României. Se și aude pe filmare cum am vorbit cu mine zicând, ”Oh, Constituția”, înainte să-mi așez mâna pe ea.

Credit Foto: Nicolaie Tacu

 
În fine, am depus jurământul și, după cum zice Brașov Metropolitan, e posibil să fi fost primul consilier ever care să fi depus jurământul laic. În acest caz, mă bucur teribil că au fost alți 5 oameni care au făcut-o în acest consiliu. E un semn de civilizație, din punctul meu de vedere.

Needless to say că am fost inspirat de Remus Cernea în toți acei ani în care s-a luptat în parlament pentru jurământul laic al Președintelui și al membrilor Guvernului.

Termin cu un citat din Remus Cernea:  "Cred că România va fi cu adevărat o țară democratică atunci când va avea președinte o femeie membră a etniei rrome, lesibană și atee, adică atunci când foarte multe prejudecăți adânc înrădăcinate nu vor mai conta"

Mai avem mult. Dar începem cu primul pas.


Credit Foto: Nicolaie Tacu


2 comentarii:

 1. Mă așteptam să ai variante alternative, ca la procese:

  Înainte de a fi ascultat, martorul depune următorul jurământ: "Jur că voi spune adevărul și că nu voi ascunde nimic din ceea ce știu. Așa să-mi ajute Dumnezeu!"

  În timpul depunerii jurământului, martorul ține mâna pe cruce sau pe biblie.

  Referirea la divinitate din formula jurământului se schimbă potrivit credinței religioase a martorului.

  Martorului de altă religie decât cea creștină nu îi sunt aplicabile prevederile alin. 2.

  Martorul fără confesiune va depune următorul jurământ: "Jur pe onoare și conștiință că voi spune adevărul și că nu voi ascunde nimic din ceea ce știu".

  Martorii care din motive de conștiință sau confesiune nu depun jurământul vor rosti în fața instanței următoarea formulă: "Mă oblig că voi spune adevărul și că nu voi ascunde nimic din ceea ce știu".

  RăspundețiȘtergere
 2. Ai ajuns să citezi din Remus Cernea, groaznic. Interesant că te-ai speriat să depui jurământul normal, pe Biblie. Constituția României și așa e trunchiată, tot schimbată de guvernări mediocre. Unde e nevinovăția și încrederea depusă prin jurământ? Tind să cred că deja ți-ai început mandatul de consilier cu stângul. Sper să te luminezi umpic, așa de dragul dragilor tăi brașoveni pentru care lucrezi. Spor în toate și.... Așa să ne ajute Dumnezeu!

  RăspundețiȘtergere