marți, 24 aprilie 2018

Amărâtul ăla de tricou

Daca e ceva de rău să-mi aduc aminte de la concursurile noastre, e titlul.

Ne întreabă multi de ce nu dam kiturile de PARTICIPARE concurenților care nu mai pot participa, chiar daca au dat bani extra pentru tricou. Pare, într-adevăr, incorect să plătești un serviciu si sa nu beneficiezi de el.
Iata motivarea mea: noi suntem o gasca de tineri carora ne place sa mergem pe munte respectandu-l, vedem faptul că acolo sunt oameni faini, care te salută pe poteci desi nu te cunosc și care lasa mai curate locurile prin care trec. Văzând acestea, am vrut sa determinăm cat mai mulți oameni să fie ca ăștia frumoși pe care-i vedem pe munte, să meargă pe munte.
Ne-am gândit că un concurs de alergare montană ar determina oamenii să se întreacă în a fi cât mai frumoși și mai rapizi și mai în siguranță pe munte.
Si-am pornit.
Și noi ne dedicăm zeci, sute de ore fiecare, mii de ore împreună, pentru a determina cât mai mulți oameni să meargă pe munte si sa lase mai curate și mai frumoase locurile prin care trec.
Pe munte nu îți trebuie bani. Așa că ne-am învățat sa cheltuim puțini bani și să cerem puțini bani pentru serviciile noastre, așa că ne-am dat seama ca am putea cere puțini bani concurenților, ca să oferim cât mai multor oameni posibilitatea de a avea acces la ceea ce avem noi de oferit.
Din fericire, și sigur o să regret că am zis asta la anul, deja am putea organiza Brasov Marathon fără să cerem o taxă de înscriere, fapt pentru care mulțumim sponsorilor dar și concurenților că au ales să vină la Brasov Marathon. Aici intervine partea de educație. Ne vedem nevoiți să introducem o taxă de participare, pe care din considerente fiscale (birocratice) suntem nevoiți sa o numim contribuție. Este, de fapt, contribuția voastră pentru buna realizare a concursului, cât și o doză de RESPONSABILITATE. Astfel ne asigurăm că tot efortul nostru este direcționat către oameni care vor să fie acolo pentru ceea ce înseamnă Brașov Marathon (sau Marathon 7500 sau ProPark Adventure Race) și nu pentru o bandana sau tricou la pret mai mic decât in magazin. Personal, eu de-abia aștept să creștem suficient de mari încât să vindem tricourile de concurs mai scump ca-n magazin.
Noi suntem voluntari și este extrem de frustrant să organizezi un concurs dedicându-ți timp pentru a educa și să primești reproșuri că nu și-a primit concurentul X tricoul pe care l-a plătit cu banii munciți.
Ca organizator de concurs (funcție pe care nu o mai dețin) am pus întotdeauna voluntarii la egalitate cu concurenții si am ajuns sa învăț că era o mare greșeală.
Voluntarii au mult mai mult de învățat din această experiență, o fac fără să aibe vreo pretenție și este, într-adevăr, drept să îi pui pe primul loc fără să te mai gândești la "oul si gaina".
Așadar, de dragul acestor oameni care-si dedică extrem de mult timp pentru voi, aveți macar bunul simț să înțelegeți că aceste trei concursuri nu sunt afaceri menite să aducă venituri unuia sau altuia, ci o metoda de educare la care alegeti să participați si sa vă simțiți bine, drept pentru care nu dorim să vă băgăm pe gât un tricou pentru care ar trebui sa plătească toți, ci vă oferim posibilitatea să aveți o amintire de la Brașov Marathon sub forma unui tricou pe care sa-l purtați unde doriți, să ajungeți să educați si voi la rândul vostru mai departe. Într-adevăr, plătiți pentru asta, însă nu trebuie sărită experiența participării din această ecuație.


Cu drag,
Ăsta


Un comentariu: